SETMANA SANTA

Aquestes pel·lícules s'han de veure per Setmana Santa: llista imprescindible i on trobar-les

Les pel·lícules de Setmana Santa són un clàssic per aquestes dates, però no tothom coneix la llista completa de les millors. Aquí les podreu veure.

Pel·lícules de Nadal, pel·lícules per veure durant les vacances de l'estiu, durant una tarda de diumenge o les de Halloween. Tots identifiquem cert tipus de film amb èpoques concretes de l'any o festivitats. I cada vegada que arriben aquestes dates, tornem a veure-ho a les televisions i a les plataformes d'streaming: pel·lícules de Setmana Santa. És una espècie de culte generat a molt pocs països i que a l'estat espanyol va quallar amb força gràcies a les sessions televisives i al fort arrelament religiós dels darrers segles.

Seguint aquesta línia, us recomanem tot un seguit de pel·lícules que ballen entre dos conceptes: les tradicionals, que s'han establert com a clàssics indispensables de Setmana Santa, i aquelles que hem triat de manera subjectiva, però que casen de manera perfecta amb aquestes dates. Totes elles tenen el component bíblic i/o religiós com a denominador comú.

Pel·lícules de Setmana Santa: la llista

Les pel·lícules de Setmana Santa les podreu trobar a les diverses plataformes de contingut en streaming que ofereix el mercat. Hi ha diversos clàssics, però, que queden fora de la llista perquè no les podem trobar en cap d'aquests serveis.

Ordet – Netflix

Un clàssic absolut del cinema, considerada pel·lícula de culte i amb un guió que segueix vigent pràcticament 70 anys després. Carl Theodor Dreyer situa l'espectador en una granja de 1930, en una de les zones rurals de Dinamarca, on un home vell viu amb els seus tres fills. El primer està casat, té dues filles petites i espera el naixement del seu tercer fill. El mitjà és un antic estudiant de Teologia que, per haver-se imbuït de les idees de Kierkegaard i identificar-se amb la figura de Jesucrist, és considerat per tots com un boig. El tercer està enamorat de la filla del sastre, líder intransigent d'un sector religiós rival.

The Seventh Seal – Movistar i Filmin

Suècia, mitjans del segle XIV. La Peste Negra assola Europa. Després de deu anys d'inútils combats a les Croades, el cavaller suec Antonius Blovk i el seu lleial escuder tornen de Terra Santa. Blovk és un home turmentat i ple de dubtes. Pel camí es troba amb la Mort que ho reclama. Aleshores ell li proposa jugar una partida d'escacs, amb l'esperança d'obtenir d'Ella respostes a les grans qüestions de la vida: la mort i l'existència de Déu. És un clàssic absolut del cinema europeu, dirigida per Ingmar Bergman.

Viridiana – Movistar i FlixOlé

Una de les majors obres mestres del cinema espanyol, dirigida per Luis Buñuel i que va suposar tot un terrabastall per a l'església espanyola en ple franquisme. Va generar una forta crisi el 1961 i tot un escàndol internacional, perquè va aconseguir la Palma d'Or a Cannes. Don Jaime, un vell gentilhome espanyol, viu retirat i solitari a la seva hisenda des de la mort de la seva dona, ocorreguda el mateix dia del casament. Un dia rep la visita de la seva neboda Viridiana, novícia en un convent, que té una gran semblança amb la seva dona. Basada lliurement a la novel·la "Halma", de Benito Pérez Galdós.

The Mission – Rakuten TV i Apple

Hispanoamèrica, segle XVIII. En plena jungla tropical, un missioner jesuïta, el pare Gabriel, segueix l'exemple d'un jesuïta crucificat per expandir la fe a través de la música i la seva bona voluntat. Li costa molt, però acaba sent acceptat pels indis guaranís. Allà, Gabriel crea la missió de Sant Carles. Entre els seus seguidors hi ha Rodrigo Mendoza, extraficant d'esclaus, mercenari i assassí, que buscant el perdó es fa jesuïta i troba la redempció entre les antigues víctimes. Una història preciosa amb una banda sonora sublima.

Il Vangelo secondo Matteo – Movistar i FlixOlé

En clau neorealista, però sense apartar-se del text bíblic, el sempre polèmic i polièdric Pasolini fa un proper retrat de Jesús de Natzaret. Va ser una pel·lícula que el va perseguir tota la vida (i el va reivindicar absolutament sempre) i que l'església va voler censurar, especialment a Itàlia. No ho va aconseguir mai i ara és de culte. Per als més valents, és una aposta segura.

A Man for All Seasons – Apple TV

Sir Thomas Moro, un dels més notables humanistes europeus, fervent catòlic i home de confiança del monarca, es troba en una cruïlla: ha d'actuar d'acord amb la seva consciència, arriscant-se a ser titllat de traïdor i executat, o ha de cedir davant un rei com Enric VIII que no té cap objecció a adaptar la llei a les seves necessitats? Un clàssic que despunta pels seus diàlegs, per les grans interpretacions i personatges, però sobretot per la capacitat de barrejar l'humanisme, la filosofia i la religió en una època tan convulsa.

Quo Vadis – Rakuten

Una altra de les grans obres del cinema pèplum i de Setmana Santa. Amb uns Robert Taylor i Deborah Kerr esplèndids. Quan torna victoriosament a Roma, després de tres anys al camp de batalla, el general Marco Vinicio s'enamora de Lígia. Però ella és cristiana i les creences li impedeixen enamorar-se d'un guerrer. Encara que va ser adoptada per un general retirat, jurídicament és un ostatge de Roma, de manera que Marc aconsegueix sense dificultat que l'emperador Neró se la cedeixi en pagament pels seus serveis.

Corpus Christi – Filmin

Narra la història de Daniel, de 20 anys, que experimenta una transformació espiritual mentre viu en un Centre de Detenció Juvenil. Vol ser capellà, però això és impossible a causa dels seus antecedents penals. Quan és enviat a treballar a un taller de fusteria en una petita localitat, en arribar es fa passar per sacerdot i es fa càrrec accidentalment de la parròquia local.

Jesus Christ Superstar – Filmin

Adaptació cinematogràfica del de l'exitosa obra musical de Broadway, que relata la història de Jesús de Natzaret per mitjà de cançons de rock. El musical d'Andrew Lloyd Webber i Tim Rice continua sent un dels més famosos de tots els temps. Un clàssic absolut pels amants dels musicals i per aquells que, com a La Vida de Brian, s'ho prenen amb humor.

The Two Popes – Netflix

El duel interpretatiu entre Anthony Hopkins (Ratzinger) i Jonathan Pryce (Bergoglio) és de màxima categoria. El guió és la segona pedra angular que apuntala una magnífica obra, de la mà d'Anthony McCarten, on s'exploren els costats menys populars de cadascun dels dos sants pares. De Bergoglio aborda el seu paper en la dictadura argentina de Videla i el pas com a màxim representant dels jesuïtes a l'Argentina. En canvi, de Ratzinger es destaca un costat molt més humà, càlid, en contraposició amb la seva figura freda, pròxima al nazisme en la seva joventut i d'un conservadorisme extrem en el dogma de l'Església.

ETIQUETES:

Deixa un comentari