DUEL RADIOFÒNIC

Comencen les hostilitats entre RAC1 i Catalunya Ràdio arran del fitxatge de Ricard Ustrell

"Definitivament puc dir que la CCMA va a la guerra. Una abraçada Rosa Romà", ha assegurat el presentador de RAC1

Logos de Catalunya Ràdio i RAC1

L'anunci del fixatge de Ricard Ustrell com a nou presentador d'El matí de Catalunya Ràdio sembla que ha despertat una guerra soterrada entre l'emissora pública i la ràdio del Grup Godó. A això, s'hi ha d'afegir el sonat dard que ha llançat Jordi Basté aquest dijous al matí, contra els actuals responsables de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i més concretament contra la seva màxima responsable, la presidenta Rosa Romà.

Cal recordar que la direcció de l'ens que dirigeix TV3 i Catalunya Ràdio des de fa poc més d'un any, el formen tres membres proposats pel PSC, dos per ERC (inclosa la seva presidenta) i dos a proposta de Junts. Aquesta direcció va ser l'encarregada d'escollir els nous directors de la televisió i ràdio públiques per la via d'un concurs públic que es va fer per primera vegada a la història al 2022.

És a dir, si fins aquell moment els directors s'escollien a proposta dels membres del Consell de Govern, amb la nova llei, els futurs aspirants havien de presentar la seva candidatura amb el document del seu projecte. A partir d'aquí, una Comissió formada per sis persones expertes van puntuar els candidats i els més més votats, van arribar al ple del Consell. És a dir que a la pràctica, l'última paraula la tenien els membres del Consell de Govern, com s'havia fet sempre.

El resultat d'aquella votació va determinar que Sigfrid Gras i Jordi Borda, que fins aquell moment havien estat els número dos dels seus predecessors, Vicent Sanchis i Saül Gordillo serien els nous directors. Un resultat que va despertar alguns recels entre alguns dels candidats com Miquel Calçada (Mikimoto) que va revelar que ell havia estat més votat que Borda. "Jo vaig ser el candidat més votat però el projecte de Jordi Borda va obtenir dos punts més. No vaig guanyar perquè potser hi ha pressions", va apuntar el popular periodista.

Sigui com sigui, la nova direcció va prendre forma i va aconseguir un increment de 32 milions d'euros gràcies als pressupostos del 2023 que van aprovar al Parlament de Catalunya. A banda d'això, la cadena pública també ha aconseguit diverses injeccions de diners extra. Una de 7,5 milions d'euros destinats a produir el nou reality La travessa amb Laura Escanes, el reality El tros, el nou programa d'Albert Om o la sèrie juvenil Jo mai mai. A aquests, s'hi han d'afegir 6 milions d'euros extra que es van anunciar el passat mes de juny per a produir nous espais d'entreteniment i ficció.

El director de TV3, Sigfrid Gras, amb la presidenta de la CCMA, Rosa Romà

En resum, que després d'anys de retallades econòmiques, TV3 i Catalunya Ràdio comencen a respirar amb molts projectes nous i renovacions necessàries com la nova plataforma que es posarà en marxa a partir de la tardor, ja sota el nom de 3Cat. La direcció de la CCMA aspira, però, a més recursos, tant d'aportació governamental com de fonts pròpies. 

Un dels canvis més urgents era reflotar la graella de Catalunya Ràdio, després de 14 anys de lideratge ininterromput de RAC1. Per això, fa només unes setmanes la cadena va anunciar que havia decidit fitxar a Ricard Ustrell per fer-se càrrec dels matins a partir del mes de setembre, en substitució de Laura Rosel, que no havia aconseguit les audiències esperades després de rellevar Mònica Terribas. Una notícia que ha aixecat totes les alarmes a l'emissora del Grup Godó, que podria veure perillar el seu lideratge a la franja del matí.

Basté: "La CCMA va a la guerra"

Tant és així, que el propi Jordi Basté ha fet evident el seu malestar contra la cadena pública aquest dijous 13 de juliol al final de la tertúlia política i en conversa amb l'exdirector del FAQS, Tian Riba. "Ara que definitivament puc dir que la CCMA no només no m'estima sinó que va a la guerra: Una abraçada Rosa Romà. Jo estimo molt més la CCMA, perquè fa molts més anys que la conec que ella", ha espetat el presentador. Basté, que havia treballat al departament d'esports de Catalunya Ràdio abans d'anar a RAC1, ha presentat en els darrers anys dos programes a TV3: No pot ser! i Nexes. Aquest últim en companyia de Terribas. 

Jordi Basté i Mònica Terribas a "Nexes"

"Es comença a jubilar gent molt valuosa de la Corporació", li ha dit un dels seus tertulians, en referència a la sortida de molts presentadors històrics després de 40 anys a la cadena. "Sí, i que no passi una cosa que jo recordo d'una època pretèrita que van arribar alguns i ho van trinxar tot", ha afegit Basté, entre somriures dels seus col·laboradors.

Unes declaracions que arriben enmig de la guerra que s'ha obert entre la ràdio privada i la pública. Segons ha pogut saber elmondelatele.cat, el nou matinal de Catalunya Ràdio de Ricard Ustrell ha provocat cert malestar al Grup Godó.

La nova competència de Basté no haurà de publicar, si no ho vol i opta per pagar-los directament i que no ho faci la ràdio, els salaris dels seus col·laboradors al Portal de la Transparència com fins ara, ja que ho farà a través de la productora La Manchester i això ha despertat totes les alertes a Can Godó. Ustrell vol fer un programa més competitiu i pagar millor als seus col·laboradors i això sembla que no agrada tothom.

Ricard Ustrell substituirà a Laura Rosel a "El matí de Catalunya Ràdio"

Segons ha pogut saber aquest mitjà, RAC1 veuria com a competència deslleial que el nou programa d'Ustrell disposi de major capacitat econòmica gràcies al fet que no pot no ajustar-se a les tarifes de la CCMA per a col·laboradors, que són similars a les seves, i pugui acabar "fitxant" als que fins ara són els seus millors tertulians o col·laboradors. Cal recordar que tot i que RAC1 manté un lideratge indiscutible, la situació econòmica del grup no passaria pel seu millor moment, a causa de la reducció de la publicitat.

Per aquest motiu, la nova direcció de l'emissora privada ha emprès una sèrie de retallades després del cessament de l'anterior director de RAC1 director Jaume Peral el passat 30 d'abril. Al seu lloc, la cadena va situar a Eulàlia Carbonell i Xavi Pérez, amb la intenció d'"incorporar un perfil més enfocat a la gestió i no tant als continguts editorials". La primera víctima ha estat Albert Om i el seu Islàndia, que seran rellevats per l'equip del Versió de Toni Clapés, que passarà a durar cinc hores diàries.

Estarem atents als propers moviments d'una guerra perquè sembla que anirà per llarg, on uns no estan disposats a perdre i els altres volen tornar a guanyar.

Escolta l'àudio a partir del minut 2:00

ETIQUETES:

Aquesta noticia té 1 comentari

  1. sailor

    Com molt bé va dir fa un temps un regi personatge: TRANQUILO JORDI!, tranquil doncs Jordi, la millonada de seguidors que se t'atribuixen (misteriosament mentre no aclareu qui i com ens conteu), no et deixarem sol, seguirem any darrere any, década darrere dècada, etc. etc. escoltant el que ens proposis, inasequibles al desaliento. En tot cas vigila al condesito……..

Deixa un comentari