La nova 8TV, què hauria de canviar? Part II

Miquel Valls a 8TV

Anàlisi de la graella i dels canvis anunciats per la cadena privada per rellançar l'audiència, ara sota mínims

Per Marc Larroya

A finals de la setmana passada vam conèixer que la nova 8TV ha decidit canviar de dalt a baix la seva graella, després de només tres setmanes en funcionament. Serà que van llegir els canvis que vam proposar? No ho sabem, en tot cas, a partir de dilluns 4 d'octubre, hi haurà un fort sotrac a la programació. La baixa audiència aconseguida fins ara, no més d'un 0,4% de quota diària, no sembla preocupar gaire al nou responsable de la cadena, l'empresari italià Nicola Pedrazzoli. En una entrevista al diari ARA, Pedrazzoli, va explicar que "encara esperava que baixaria més". A l'agost, l'antiga 8TV va aconseguir un 0,7% de quota i al setembre acumula un 0,3%. Una caiguda que l'italià relativitza perquè diu que vol rejovenir l'audiència i ara es troba en un impàs.

Si analitzem les audiències dels nous programes, el més ben parat ha estat el 'Sexual revolution', d'Ares Teixidió, però els responsables de la nova 8TV no el veuen amb bons ulls: massa sexe. Certament, el format que ara comença a les 21.50h, encara en horari protegit, hauria d'anar al late, i no en una franja de màxima audiència on calen productes per al públic general. Però la nova 8TV, no hauria de tenir por a arriscar amb continguts irreverents i sense censura, és precisament el que s'espera d'ella. A partir de l'octubre, si l'Ares ho accepta, passarà a ser setmanal i a la nit dels diumenges.

Qui sí que convenç als directius de 8TV, és el 'Catalunya opina' de Carlos Fuentes i el seu debat polític cada tarda. Una cadena privada que vol rejovenir el públic ho aconseguirà amb un debat polític contra 'Sálvame'? Una decisió curiosa i que les xifres d'audiència han sentenciat: no el volen. No el volen, si més no a mitja tarda. Potser seria interessant veure com funcionaria al matí de 12 a 14h contra Ustrell i García-Ferreras. Cal destacar el bon paper que està fent Marco Chiazza, el presentador del programa durant els caps de setmana, amb un to fresc i dinàmic. Un valor a l'alça!.

"Si es vol rejovenir l'audiència, per què no proven de copiar allò que funciona i s'aposta per un sol programa de 16 a 20h, entretingut, provocador i sense complexes?"

El gran fitxatge de la cadena, Frank Blanco, també serà rellevat del seu 'PAM!' de les sobretaules i anirà al prime time de dilluns a dijous a partir de les 22.45h, amb un nou espai que es dirà 'El Circ'. Bona decisió. Blanco pot aspirar a engruixir el públic nocturn amb col·laboradors potents, experiència i entreteniment. Però i aleshores què emetrà 8TV durant la tarda? Segons les fonts consultades amb la cadena, el programa de connexions pel territori, 'Directe! Catalunya', s'allargarà mitja hora i començarà a les 16.30h. Però les dades, no fan preveure res de bo. El format, que fa anys que s'emet a diverses televisions, com l'España directo' de La 1 i que es mou entre un 5-7% de quota a Espanya, també va existir a TV3 amb l''En Directe', o a la mateixa 8TV, a mans del Grup Godó, amb 'Catalunya Directe'. Però tots van acabar cancel·lats per la baixa audiència. Si es vol rejovenir a l'audiència, per què no proven de copiar allò que funciona i s'aposta per un sol programa de 16 a 20h, entretingut, provocador i sense complexes? Miquel Serra, ex del Tomate, i nova cara de la cadena, sap del què parlem…

Un dels altres grans reptes de 8TV és ser una alternativa informativa com ho és La Sexta. Per això, cal celebrar la decisió de recuperar la marca '8aldia', a partir del 4 d'octubre, tot i que no el seu horari: de 21.20 a 22.45h. Una franja en terra de ningú, amb tots els informatius generalistes ja en marxa. Com Cuatro i La Sexta, 8TV, hauria d'ocupar la franja de 20 a 21h i avançar-se així, al totpoderós Telenotícies de TV3. A les 21h, podria seguir arriscant amb el '8 de notícies' de Toni Albà i el seu to irreverent, per donar pas a les 21.45 al nou espai de Frank Blanco. Blanco i el seu nou 'El Circ', hauria de ser l'aposta total per intentar esgarrapar espectadors als dos transatlàntics de les privades: 'El Intermedio' i 'El Hormiguero'. I a partir de les 22.45h, i fins que el pressupost augmenti, per què no apostar pel cinema en català?

Si la nova 8TV, vol ser la privada en català, què hi fa una tertúlia esportiva 100% en castellà? Està la nova cadena preparada per competir contra Josep Pedrerol? És el seu públic? O ha d'aspirar a ser el 'Pedrerol català' que faci pessigolles a l'Esport 3? I per últim, cal destacar la figura de Miquel Valls: un altre periodista amb experiència que coneix bé els engranatges de Tele 5, com demostra des de fa anys com a reporter d'Ana Rosa Quintana. De veritat el volen tenir desaprofitat, amb els millors tertulians els diumenges a la tarda? Per què no li donen la franja estelar dels divendres o dissabtes a la nit?

ETIQUETES:

Deixa un comentari