La Sindicatura de Comptes ha emès un informe aquest dimecres sobre les despeses de personal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dels exercicis 2021-2022 en què veu “deficiències” en les bases de la selecció dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio. El mateix informe alerta que les retribucions íntegres anuals de quatre directius van superar el 2021 “la retribució de conseller de la Generalitat, contràriament al que estableix la normativa”.
Després d’anys que la Sindicatura no fiscalitzava les despeses de personal de la CCMA – no ho feia des de 2016-, afirma que “s’han observat deficiències en les bases de la convocatòria del procediment de selecció dels directors del mitjà televisió i ràdio, pel que fa als mèrits objecte de valoració i a la comissió de valoració”.
En concret, l’informe assenyala que la base 7 de la convocatòria del procediment de selecció dels directors estableix “una relació dels mèrits a valorar, però no inclou la valoració dels mèrits a valorar de manera global ni específica de cada mèrit”. A més, la base 8 de la Comissió de Valoració estableix que el nom dels membres de la comissió s’han de mantenir en confidencial i només es farà públic en el moment que el Consell de Govern resolgui el procediment de selecció. “Aquesta previsió és contrària al principi de publicitat que s’ha de garantir en tot procediment de selecció”, han subratllat.
La Sindicatura explica que es van presentar 9 candidats per dirigir TV3 i 12 per Catalunya Ràdio, dels quals 2 candidatures per la ràdio no van continuar el procés. El Consell de Govern va entrevistar els 6 candidats i es va acabar nomenant els actuals directors. L’informe també apunta que la jornada laboral dels treballadors el 2021 i 2022 era de 35 hores setmanals i que no es complien els “requisits legals necessaris per fixar aquesta jornada”.
La Sindicatura ha considerat que en l’àmbit de la contractació, els anys 2021 i 2022 la CCMA va actuar com a “poder adjudicador no administració pública, tot i que, a parer de la Sindicatura, tenia la naturalesa de poder adjudicador administració pública”. Sobre la retribució d’objectius comercials a alguns directius, han explicat que la CCMA va abonar el 88% i el 120%, per sobre del límit del 25% establert en la Llei de pressupostos de la Generalitat de retribucions variables vinculades al compliment d’objectius definits l’exercici anterior.
Com a resposta, la CCMA ha detallat en un comunicat que el nou consell de govern va establir mesures correctives a les observacions incloses en l'informe de la Sindicatura de Comptes. Defensen que les bases del concurs per escollir els directors de la ràdio i la televisió no van ser impugnades "per ningú en cap moment". "La comissió de valoració, composta per persones expertes, tenia només funcions d’assessorament", afegeixen, i va ser el consell de govern –"amb una composició pública"- qui va resoldre el concurs "com estableix la Llei".
"La seva decisió va basar-se en una valoració global dels mèrits i, especialment, al projecte presentat", asseveren en la mateixa nota. En la mateixa línia, el text assegura que es va revisar el sou de tot l’equip directiu, reduint els salaris i fent una equiparació de sous entre homes i dones. "Tots els sous del personal directiu compten amb l’aprovació de la comissió de retribucions", detallen en un comunicat.
En el mateix informe, la Sindicatura de Comptes presenta diversitat de recomanacions a la CCMA, com ara negociar amb els treballadors un conveni col·lectiu propi o l’adhesió a un d’existent. Proposen que l’empresa pública planifiqui “adequadament” el sistema de retribucions d’objectius comercials per part del personal directiu de la CCMA, i incorpori en els contractes un percentatge de retribució variable en funció del seu assoliment.