«Sempre (im)perfectes»: el «Sense Ficció» aborda la pressió estètica

L'espai de documentals de TV3 reuneix personalitats d'internet i la televisió per tractar l'impacte físic i psicològic que comporta no "encaixar" dins dels cànons de bellesa

ARA A PORTADA

Publicat el 27 de gener de 2025 a les 12:35
Actualitzat el 27 de gener de 2025 a les 13:04

Les nits del dimarts a TV3 s'enfoquen en relats sense ficció. Després d'abordar la vida de Carme Elias arran de l'aparició de l'alzheimer i la realitat dels infants a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, l'espai de documentals de la televisió pública catalana se centrarà en la veu de diferents personalitats d'internet, la cultura i la televisió i les relacions que tenen amb els seus cossos. A través dels seus testimonis, els espectadors podran albirar com els ha afectat al llarg de la seva vida la pressió per encaixar en els cànons de bellesa des de les seves professions, totes amb projecció pública.

Sense Ficció estrenarà aquest dimarts Sempre (im)perfectes, que pretén sensibilitzar sobre l'autoestima, la cosificació i els comentaris sobre l'aspecte de les persones a través d'un documental que s'emetrà, com és costum, en plena franja de màxima audiència. L'inici es durà a terme després del Telenotícies vespre, a les 22:05

El documental sobre la pressió estètica posa davant la càmera set persones que tracten des d'un punt de vista personal quines situacions han viscut per tindre un cos "no normatiu". El cantant Miki Núñez, el músic Toni Mejías, l'actriu i creadora de continguts Mara Jiménes i l'atleta paralímpica Desirée Vila són algunes de les personalitats públiques que mostraran a la pantalla els seus testimonis. Els acompanyaran l'estilista Adriana Boho —que també és activista antiracista—, l'actriu Àngels Gonyalons i la model Pino Montesdeoca. Tots, amb unes relacions amb els seus cossos complicades per unes pautes estètiques inassolibles.

La producció de 3Cat, més enllà dels testimonis, també té la intenció de visibilitzar quins són els tipus de cossos que reben més violència per no "encaixar" dins dels cànons de bellesa. La grassofòbia, l'edatisme, les discapacitats físiques i el racisme són els principals focus. Un seguit d'experts explicaran per què es duen a terme aquests marcs mentals i quins impactes tenen en la salut física i emocional de la societat, sobretot d'aquelles persones que pateixen discriminació per la seva forma corporal.

Sempre (im)perfectes és un documental elaborat per l'equip de Sense Ficció i capitanejat per Laia Mestre Sopeña i Manoli Vargas Ferré, dues periodistes amb una trajectòria professional relacionada amb les pressions socials. Mestre ha enfocat gran part de la seva producció a la violència masclista (Allà on es fa mal) i la grassofòbia. Per la contra, Vargas va codirigir el 2023 el documental No penso tornar a beure mai més, sobre la normalització de l'alcohol i altres substàncies que inciten a l'addicció.