Televisió

El documental català «Punt de no retorn» guanya un Emmy Internacional

La producció dirigida per Raül Gallego i signada per 3Cat ha estat considerada la millor sèrie documental de format curt, mentre que "La Promesa", de La1, aconsegueix el guardó per millor telenovel·la

ARA A PORTADA

Publicat el 26 de novembre de 2024 a les 13:17
Actualitzat el 26 de novembre de 2024 a les 14:19

Després de nou anys, Catalunya guanya un altre Emmy. Aquest 2024 la sèrie documental Punt de no retorn, dirigida pel periodista Raül Gallego Abellán, ha estat guardonada amb l'Emmy Internacional en la categoria de sèrie de format curt. La docusèrie, que té vuit episodis i una versió en anglès, tracta sobre els conflictes i les històries que estan modificant el món tal com el coneixem, sigui a través de les guerres o les innovacions tecnològiques que estan en continu desenvolupament.

Gallego Abellán fila aquestes històries només utilitzant la veu dels protagonistes i mitjançant un to intimista; un estil característic que l'ha dut a guanyar una de les màximes distincions dels Emmy internacionals. L'anunci s'ha dut a terme a la matinada d'aquest dimarts a la gala de la 52a edició d'aquests guardons, a Nova York. 

La sèrie catalana ha passat per davant de tres contrincants d'abast internacional. La vida de nosotras, una miniproducció xilena que combina ficció i històries reals per relatar la violència masclista, s'ha quedat a les portes d'aquest premi, tal com Kweens of the Queer Underground, que grava les vides i vivències de membres del col·lectiu LGBTIQ+ australià. Kenshiro ni Yoroshiku, una ficció sobre un noi que s'enfronta a la yakuza per recuperar la seva mare segrestada, tampoc ha pogut aconseguir el guardó. Una competència que Raül Gallego Abellán afirma que ha sigut complicada de superar perquè "tots els finalistes són boníssims". 

El director sabadellenc ha destacat, també, que se sent "content" d'haver assolit aquesta fita i de "fer-ho amb 3Cat", el lloc on ha après "el més important d'aquesta professió". Tot i que és el primer guardó internacional que rep un format de la nova plataforma 3Cat, una altra producció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ja va adquirir un Emmy el 2005. El documental Balseros, dirigit per Carles Bosch i Josep Maria Domènech, va rebre fa nou anys el premi a la millor fotografia. El reportatge, també sota una premissa social, se centra en la vida de les persones que migraven en pasteres des de Cuba per arribar als Estats Units.

Deu anys més tard l'audiovisual català va tornar a guanyar un guardó, tot i que aquest cop en el marc dels International Emmy Kids. La sèrie Polseres Vermelles va ser reconeguda com la millor sèrie per a infants anys després de la seva estrena a Catalunya. El drama d'Albert Espinosa, produït i emès per TV3 entre el 2011 i el 2013, va innovar en la manera de tractar les malalties i la vida als hospitals a través d'una mirada infantil i desestigmatitzada.

També hi ha Emmy per a «La Promesa»

Radiotelevisió Espanyola també ha sortit triomfant de la 52a edició dels Emmy. La sèrie La Promesa ha adquirit el guardó de millor telenovel·la internacional. La producció, que ja va per la tercera temporada i que cada cop acumula més espectadors a Catalunya, segueix els embolics i tristeses dels marquesos del palau de La Promesa, tot ambientat en la Còrdova del 1913. La sèrie de Josep Cister ha sigut la primera telenovel·la espanyola en obtenir aquesta distinció.

La Promesa ha competit amb produccions de països amb una gran tradició sobre aquest gènere. L'espanyola s'ha imposat davant Rigo, una sèrie colombiana sobre la vida del ciclista Rigoberto Urán i les seves constants superacions en els terrenys personal i professional; així com la turca Safir, que segueix la vida d'Artes, el primogènit d'una família adinerada de la Capadòcia que ha de continuar amb el negoci que els sustenta. La telenovel·la de Cister ha superat a La Moderna, una sèrie també de RTVE que, en aquest cas, ha sigut també contrincant.