Plat en Blanc és una mirada íntima a un dels millors restaurants de tot el planeta, a més d'un dels millors de Catalunya. El Disfrutar, situat a Barcelona i dirigit pels xefs Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro, és el gran protagonista d'aquest documental que es va estrenar al DocsBarcelona i els espectadors de TV3 van poder veure aquest dimarts a la nit.
Encara que no va ser l'opció més triada -l'audiència es va decantar per Pablo Motos a El Hormiguero-, el film de Ramon Pardina i Alan Fàbregas ja es pot gaudir a la plataforma de contingut 3Cat. Com han aconseguit els tres exmembres d'El Bulli arribar a ser considerats el millor restaurant del món?
El film, de 60 minuts de duració, explora tot el procés creatiu de Xatruch, Casañas i Castro des de les cuines fins als racons més amagats de l'establiment. En què se centren més per buscar l'excel·lència? Quins són els passos que segueixen en el dia a dia i com mantenen la comunicació amb tot el seu equip? Tot plegat fins al punt que les càmeres els segueixen fins a Las Vegas, on van guanyar el premi de The World's 50th Best Restaurants.
El documental aconsegueix retratar l'emocionant moment en què són determinats com el millor restaurant del món l'any 2024, amb ells tres a Las Vegas i els seus companys i part de l'equip seguint-ho des de Barcelona. A cap dels tres se'ls va poder escapar les llàgrimes, especialment a Xatruch i a Casañas. "Com hem patit!", exclamen. Un dels punts forts del documental és que tots ells admeten la pressió i l'exigència a la qual se sotmeten sempre per arribar fins al punt de l'excel·lència. Mai estan satisfets, confessen.
Així ho explica Casañas: "Hem sigut incapaços de treure'ns de sobre la pressió amb res del que fem. Mai estem contents amb el que hem fet. Mai ens sentim satisfets amb el que hem donat. Sempre creiem que ho hem pogut fer millor i probablement sigui una de les claus del nostre èxit. Però això és esgotador". A Plat en Blanc apareixen veritables tòtems de la cuina a Catalunya, com Ferran Adrià -qui va ser el seu cap a El Bulli- o Joan Roca, del Celler de Can Roca, considerat també un dels millors del planeta i que també va guanyar el premi de 50ths.