La Supercopa d'Espanya es disputa des del 2020 a més de sis mil quilòmetres de l'Estat. El Barça i l'Athletic Club ja són a Riad, a l'Aràbia Saudita, per protagonitzar la primera semifinal del torneig aquest dimecres. Marta Ramon, periodista esportiva de RAC1, també es troba dins dels professionals que s'han mobilitzat per a aquest esdeveniment.
La periodista ha connectat en directe amb el programa estrella de l'emissora, El Món a RAC1, per opinar sobre el futur del Barça i ha aprofitat per comentar quines són les seves vivències al país del Pròxim Orient i descriure com és el seu pas com a enviada especial pels estadis de la capital saudita.
Una periodista esportiva ha explicat a @elmonarac1 que a l'estadi de l'Aràbia Saudita on es juga la Supercopa d'Espanya només hi ha lavabos per a homes i que ella ahir va haver d'anar a un lavabo per a discapacitats ⬇️
— Alba Medina (@alba_allue) January 8, 2025
Després d'entrevistar Elena Fort, vicepresidenta del Barça, Jordi Basté ha dirigit el programa cap a una tertúlia per comentar amb els seus col·laboradors les declaracions de l'advocada. Marta Ramon explicava el seu punt de vista sobre la situació jurídica del club tot just quan Basté li ha preguntat com estava anant la seva experiència a Riad hores abans que comencés el partit entre el Barça i l'Atlètic. "El país ja sabem com és...", ha esbufegat Ramon, que ha afegit que el dia anterior es va trobar amb "moltes dificultats per anar al lavabo". Pocs segons després, la periodista ha aclarit que "només hi havia lavabos per homes" en la seva visita a l'estadi Al-Jawhara.
"De debò?", ha replicat sorprès Basté, que de seguida ha obtingut la resposta de l'enviada especial. Ramon ha detallat que va haver d'anar a "un lavabo per a persones amb discapacitat", ja que no podia accedir al d'homes. L'explicació ha rebut el rebuig de tots els col·laboradors del programa, que han criticat el masclisme normatiu que existeix a l'Aràbia Saudita. "Acceptem amb normalitat que la Supercopa d'Espanya es juga en un país en el qual no hi ha lavabos per a les dones en els estadis de futbol", assenyalava Ramon Rovira, periodista de La Vanguardia. Ha mostrat el seu descontentament comentant que els equips han d'anar a "jugar a la quinta forca al mig del desert" perquè tot es redueixi, segons ell, "als calés".
El cas de Ramon s'afegeix a les múltiples denúncies que les periodistes esportives de la premsa catalana i espanyola han anat reivindicant al llarg dels quatre anys de Supercopa a l'Aràbia Saudita. El 2020 Patricia Cazón, del diari AS, va explicar que no podia utilitzar la piscina del seu hotel i li impedien menjar acompanyada dels seus companys homes. Raquel González, de TVE, va posar en evidència al mateix any que també li van prohibir banyar-se en públic i va detallar en un dels seus directes que era "difícil" trobar dones als carrers de Jiddah, una de les localitzacions en què s'ha disputat el torneig.
Helena Condis, reportera de la Cadena COPE, ha sigut una de les darreres a explicar la discriminació masclista del país. Quan va preguntar quin era l'horari del gimnàs de l'hotel on s'allotjava va assabentar-se que les dones només podien acudir-hi de matinada. "M'han dit que si vull m'obren una habitació de dos metres quadrats, sense pesos, ni gomes, perquè pugui entrenar sola", narrava Condis a la seva emissora per al programa El Partidazo.