Així serà «Gènesi», la nova sèrie de ficció que explicarà la revolució gastronòmica catalana liderada per Ferran Adrià

Netflix, 3Cat i Minoria Absoluta coprodueixen la creació de sis capítols que en paraules de Rosa Romà, presidenta de la corporació catalana, és "una aposta de país"

Publicat el 22 de setembre de 2025 a les 20:56

Novetats de la indústria audiovisual catalana des del Festival de Sant Sebastià. El 3Cat ha anunciat la producció de Gènesi, una nova sèrie de ficció que relatarà la revolució gastronòmica produïda a Catalunya i liderada per Ferran Adrià. Els èxits d'El Bulli, la seva obsessió per la cuina i l'esclat d'un talent immens per part de cuiners i cuineres catalans seran duts a la petita pantalla en coproducció amb Minoria Absoluta i Fishcorb Media, a més de rebre l'impuls de la Generalitat. 

La sèrie estarà basada, evidentment, en fets reals, però des de les productores responsables admeten que hi haurà "llicències dramàtiques" amb "secrets desconeguts" pel mig. Amb tot, la ficció serà de sis capítols i té una "ambició internacional" molt clara. És a dir, mostrar la gastronomia i la creativitat catalana a la resta del món a través d'una sèrie com aquesta. A més, en la situació actual, la indústria audiovisual del nostre país viu un moment especialment dolç en la seva exposició a la resta del món. 

L'anunci de la producció s'ha dut a terme en el marc del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i amb motiu d'un sopar per celebrar la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. En aquesta trobada hi havia la presidenta de 3Cat, Rosa Romà; el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper; així com de David Pujol, director de la sèrie, i els membres d'un repartiment que encapçalen Mònica López, Miquel Fernàndez i Ivan Massagué. En aquest també s'hi sumarà Carlos Cuevas.

Romà ha destacat la importància de la ficció que va més enllà, sobretot per exposar un període tan prolífic com el que van protagonitzar Adrià i companyia: "No és només una sèrie, sinó una aposta de país. Una aliança entre cultura, gastronomia i audiovisual que vol explicar Catalunya al públic global". En aquest sentit, el 3Cat ha decidit presentar-ho en el festival més destacat de tot l'Estat pel que fa en l'exposició internacional, com és el de Donosti. 

 

  • Els protagonistes de la sèrie del 3Cat a Sant Sebastià

La presidenta del 3Cat ha insistit en el missatge que segueix vertebrant la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA): "Volem seguir sent el motor de la indústria audiovisual del país. I volem seguir-ho fent en català. La nostra llengua necessita ser parlada, però sobretot viscuda", ha reblat en aquesta trobada. 

On la podrem veure i quin serà el seu argument?

El projecte de Gènesi s'estrenarà el 2026 i encara no té una data concreta. Una de les grans sorpreses (i apostes) és que aterrarà a Netflix més endavant. La companyia i plataforma participa en el projecte, a més de fer-ne difusió a la resta de l'estat espanyol i Llatinoamèrica. 

La història i els seus continguts culinaris, que compten amb l'aval d'ElBulli Foundation, "combinarà trames i secrets personals en el passat i el present, amb una estètica cuidada que pretén retre homenatge tant a l'alta gastronomia, com a la cuina tradicional, i als productors i productes del paisatge català que les inspiren". Així ha venut el peix el 3Cat d'una producció que pot ser un dels grans èxits. En concret, l'entitat audiovisual catalana promou Gènesi com una sèrie de país sobre la gastronomia catalana.

La sinopsi ja ens l'han avançada. Explicarà com als anys 80, un jove Ferran Adrià entrava per atzar a les cuines d’El Bulli, on coneix Juli Soler. Aquell seria l’inici d’una revolució gastronòmica que convertirà un petit restaurant de la Cala Montjoi en el millor del món. Aquest camí, no exempt de dificultats i agres enfrontaments, canviarà per sempre les seves vides i situarà la cuina catalana al mapa del món.

nys després, el 2025, Glòria Canabach, una crítica gastronòmica marcada per la culpa i estretament vinculada a El Bulli, torna dels Estats Units després de la mort del seu pare. A Catalunya es retroba amb la seva neboda Lola, i juntes decideixen reobrir el restaurant familiar, Can Canabach. En un relat que combina el passat amb el present, el Ferran viu immers en una obsessió que duu El Bulli al cim de la gastronomia mundial, mentre que la Glòria intenta curar les ferides del passat. Tots dos buscaran en la cuina una forma de sanar i tornar a començar.