Canvi substancial en un dels programes estrella de les tardes de RTVE durant el cap de setmana. Cine de Barrio, que cada dissabte presenta una pel·lícula espanyola de la dècada dels anys 40, 50, 60 o 70 (i ha protagonitzat diverses polèmiques des de la seva estrena, el 1995), gaudirà d'un afegitó al principi del programa si aquell dia mostra un film en concret. En els darrers temps, la Defensora de l'Audiència d'RTVE, Rosa Maria Molló, ha recollit diverses queixes sobre el contingut de certes pel·lícules projectades durant aquest espai i la corporació espanyola ha decidit prendre mesures. Una mesura que ha provocat que fins i tot el president d'RTVE, José Pablo López, hagi hagut de pronunciar-se en públic, a través de les xarxes.
El programa, presentat per Inés Ballester, és un homenatge al cinema clàssic de l'estat espanyol. Ara, però, l'entitat audiovisual espanyola ha decidit que afegirà un missatge d'advertència a l'inici de certes pel·lícules que s'emetin a Cine de Barrio. Serà textualment aquest: "Les circumstàncies contingudes en aquesta pel·lícula s'emmarquen en una època determinada i han de ser enteses en el context social d'aquesta època". En aquest sentit, des d'RTVE han assegurat que volen respondre a les queixes dels espectadors sobre títols "relacionats amb actituds masclistes i sexistes".
És una pràctica sense precedents en el model televisiu espanyol, però no és un fet pioner a la resta del món. Plataformes com Disney+ ja el van incorporar als seus continguts per presentar certes pel·lícules titllades de racistes, masclistes o homòfobes. Aquest fet als Estats Units pot tenir els dies comptats, ja que The Walt Disney Company va assegurar que revocaria la seva pròpia decisió d'afegir aquest missatge d'advertència al seu servei de contingut.
La decisió ha estat rebuda amb cert escepticisme per un sector concret dels mitjans televisius i de la premsa espanyola. Ara bé, ha quedat certificat el fet que RTVE rebia certa quantitat de queixes que els ha obligat a actuar en aquest sentit. Fent un repàs a certes pel·lícules que s'han emès per la cadena pública es pot entendre el debat intern. Des de Las chicas de la Cruz Roja, Juicio de faldas o Las que tienen que servir, el programa es nodreix d'una època concreta del cinema espanyol que lluitava entre l'aperturisme i el fet de mantenir entretinguda una societat sota el franquisme i els valors de l'època.
Bronca entre José Pablo López i Marlasca
Una de les figures mediàtiques de les cadenes privades espanyoles és Manuel Marlasca, un dels reporters de successos més reconeguts de la graella estatal. No ha tingut cap mena de problema a l'hora d'atacar directament Televisió Espanyola i assenyalar la cúpula de l'entitat. A través d'una piulada, va assegurar que existia un "pla per idiotitzar la societat" i que, amb aquesta decisió de col·locar un missatge a Cine de Barrio, anava a la perfecció.
José Pablo López, president d'RTVE, no es va quedar de braços plegats i va decidir prendre partit. Un parell de respostes a Marlasca van remarcar el posicionament de la televisió pública de l'Estat, amb uns missatges de López que deixaven clar quina era la línia editorial sobre el tema.
Querido Manuel, lo que tú llamas "idiotizar" otros lo vemos como no banalizar la violencia física contra las mujeres, la homofobia o el perpetuamiento de roles machistas.
— José Pablo López (@Josepablo_ls) April 15, 2025
Todo bajo una capa de humor paternalista inspirada en los valores del franquismo que llenan estas películas… https://t.co/30kd0UwtjC
Marlasca va seguir responent al president de l'entitat espanyola i aquest no es va tallar amb una segona resposta.
Manuel, alabo tu optimismo antropológico pero no parece sustentado en ningún dato sino en premisas como "ya todos somos muy maduros". No dicen eso los datos. Saludos. https://t.co/HDl9sxRUBK pic.twitter.com/FNLosGHSrQ
— José Pablo López (@Josepablo_ls) April 15, 2025
Amb aquests missatges, López va deixar clar que encara que des d'RTVE projectin (i mantinguin a la plataforma RTVE Play) aquesta mena de continguts, ara volen contextualitzar-los de manera adequada. Cine de Barrio no patirà cap mena de canvi ni d'horari ni de personal ni deixaran de projectar cinema clàssic espanyol.