Dins del repertori de programes de Joc de Cartes hi ha una sèrie d'emplaçaments que, per la seva dimensió o el petit nombre de restaurants, compten amb concursants que es coneixen abans de coincidir-hi. Un dels casos més sonats és el de la visita de l'equip de TV3 a Girona, en la recerca del millor restaurant de cuina tradicional de la rodalia de la capital en què una participant va puntuar baix a un company perquè "volia exigir-li més". És una situació que s'ha tornat a repetir a la darrera edició del concurs, que ha transcorregut a la Vall d'Aran.
Fins a 357.000 espectadors (18,7%) han observat com un dels concursants s'aclaparava en haver-se adonat que estava posant les notes més minses de l'edició i per haver reconegut que ho feia per "estratègia". Es tracta de Sebas Perea, el regent de la Bòveda Pizzeria, que assegurava ser sincer amb les seves notes i que n'ha dedicat les pitjors al seu amic i també company de Joc de Cartes, Oskar Maruelos. El Çò d'Oskar i el seu restaurant es troben a pocs metres de distància, a Vielha.
Hi ha concursants competitius, concursants estrategs i, després, hi ha el Sebas de La Bóveda 🔪
— 3Cat (@som3cat) January 23, 2025
"Jo no tinc cor, jo vinc a jugar” #JocDeCartes3Cat pic.twitter.com/k2uTsBQ8H5
"Sebas, jo no penso que no siguis simpàtic", ha començat Ribas en el moment en què ha assegut els concursants a la valoració final. "Simplement, ets selectiu i estalviador", insistia, tot afegint que Parea prefereix estalviar-se temps amb "allò o aquells" que no li "interessen". D'altra banda, el presentador ha destacat que Maruelos fa la seva tasca "de tota la vida" i ha recordat que ell li va dir que volia participar en el Joc de Cartes "per aconseguir un extra de motivació". "Jo desitjo que continuï in crescendo", ha conclòs a tall de reflexió Ribas. Un contrast de perfils que s'ha fet palès al llarg de l'avaluació dels restauradors.
L'estratègia de Parea ha començat a presenciar-se en la primera valoració del programa, dirigida a Alex de Reina i la seva La Petite Bohême. El seu local, puntuat amb un 6,7 de mitjana, havia obtingut un 6 a l'espai per part d'un concursant. "Sebas, què t'hi va faltar per posar-hi més d'un bé?", ha clavat Ribas, que ha obtingut una resposta que ha deixat als participants perplexos. "Jo vinc a jugar", ha reconegut, afegint que havia de "fer una mica de comptes" perquè veia el seu company com una amenaça.
Denisse Dobla, la propietària de Pirenaisan Bar, ha sigut la primera a reaccionar. "Hi ha gent que juga amb estratègia i hi ha gent que juga amb el cor", ha etzibat amb una frase que s'ha endut el suport de tots els concursants. Menys un. "Jo no tinc cor, jo vinc a jugar", compartia Perea, que després de la valoració ha fet entendre que no participava per "fer amics".
Al torn d'Oskar Maruelos, l'estratègia de Parea ha sigut més palpable. La mitjana de Çò d'Oskar ha donat com a resultat un 5,3, una nota per sota de les expectatives del seu propietari. "No se'm posa malament, perquè com que jo voto amb el cor... i el que veig aquí és que cadascú és lliure de votar", afirmava tot referint-se al seu contrincant. "Si et dic qui t'ha posat les notes més dures...", començava Ribas tot bufant i concloent que el més dur era que venien del seu amic. Un company de professió que l'ha puntuat amb un 2 en la partida del menjar. "Si és un jugador que juga amb estratègia, ja m'ho diu tot", ha reaccionat.
La resposta de Perea ha sigut igualment contundent. "Amb la mar al cor, és un 2", s'ha reafirmat. Ha detallat que ell no l'havia votat baix "per guanyar" i ha confessat que no li havia posat una nota encara menor "per amistat". "Tens dues persones a la cuina i el menú que fas que estigui tot congelat... tu fas la feina d'aquesta manera, però no l'entenc", ha sentenciat Perea. Com a contrapartida, Maruelos li ha recordat que té "una trajectòria més llarga" que la seva i que treballa a l'any més que ell. "Segur? No ho entenc", li ha qüestionat el seu company. "Perdo un amic, ho sé, i em crivellaran al poble", ha reflexionat.
Al seu torn, Perea s'ha assenyalat a ell mateix dient que mereixia "un zero com a persona i com a restaurant". Però n'ha obtingut un 6,9. Ha aprofitat l'ocasió per reconèixer que es penedia d'haver posat una nota tan baixa al seu amic. "Cal explicar les coses i dir la veritat", s'ha intentat justificar. Dobla, la darrera concursant en ser avaluada, ha recollit una mitjana de 7,6. La millor puntuació del darrer Joc de Cartes que l'ha dut a ostentar el títol de millor restaurant d'alta muntanya de la comarca pirinenca.