Cinc sèries sobre (i per a) adolescents

Hi ha sèries per a adolescents que aconsegueixen ser per a tots els públics, i fins i tot ajudar a entendre millor les contraindicacions d’aquesta etapa

Publicat el 05 de gener de 2024 a les 23:23
Actualitzat el 07 d’octubre de 2024 a les 14:42

Derry Girls (Netflix)

De què va: Al petit poble de Derry, a la convulsa Irlanda dels anys 90, cinc estudiants d’un col·legi religiós afronten els problemes propis de l’adolescència. Entre ells, unes famílies molt particulars, un context social imprevisible i, també, la necessitat de pensar què faran quan marxin de les seves respectives cases.

Valoració: Un exemple de com integrar l’humor en un context polític sense que ni un front ni l’altre perdin força en cap moment. El que fa enorme aquesta sèrie és el carisma de tot el repartiment, l’enginy dels diàlegs i, més cap al tram final, un registre emotiu que arriba a encongir-te el cor.

Per posar-te al dia: Has de mirar 2 temporades.

La clau: El contrast entre el sentit de l'humor de la sèrie i el context de conflicte polític del context. La sèrie recrea moments clau de la història, com ara la visita de Bill Clinton al poble de Derry el 1995, amb les vides quotidianes de les protagonistes.

Química: L'excel·lent química del repartiment, en especial del grup de noies (i un noi) protagonistes és l'altre element que explica perquè aquesta sèrie ha estat tan ben acollida per espectadors que n'han fet el seu lloc feliç malgrat el teló de fons tràgic.

L'última temporada: A l'última temporada la trama entre Erin i James serà fonamental pel que fa a les vides personals de les protagonistes. Pel que fa a la part política, la sèrie s'anirà apropant a l'inici del procés de pau i també del desarmament. La sèrie es continuarà basant en els records de la guionista i creadora Lisa McGee.

En els nous episodis, les protagonistes estan arribant al final de l'adolescència i arriba el moment de pensar en el futur. Al mateix temps, el context polític, que és un factor permanent a la sèrie, assenyala l'inici del procés de pau que culminarà amb l'Acord de Belfast a finals dels anys 90.

 

We Are Lady Parts (Filmin)

De què va: Un grup de noies musulmanes formen un grup de punk amb el que volen expressar el seu punt de vista i dinamitar les idees concebudes que d’altres tenen d’elles. Però necessiten una guitarrista. Troben una noia que es diu Amina que sap tocar molt bé la guitarra però es posa massa nerviosa a l’hora de tocar davant de públic. Amina és una estudiant musulmana de Londres que segueix les tradicions i busca un marit malgrat que els seus pares preferirien que s’agafés les coses amb més calma.

Valoració: Una autèntica joia per molts motius, però principalment per la seva manera d’abordar, des de la perspectiva femenina, els conflictes associats a classe, religió i origen. Però és que a més les seves protagonistes són memorables i la seva banda sonora, per emmarcar.

 

Pesadillas (Disney +)

De què va: En un poble on aparentment mai hi passa res, cinc alumnes de l’institut local alliberen sense voler-ho unes forces sobrenaturals que amenacen amb estendre’s a la resta del món. Per aturar-les hauran d’aprendre a superar les seves diferències i, sobretot, entendre el passat dels seus respectius pares, que es van trobar en la mateixa situació.

Valoració: Les novel·les de R.L. Stine ja són un clàssic modern, i en gran mesura per la seva capacitat per parlar dels monstres que hem de derrotar durant l’adolescència. Feta pel mateix creador de la pel·lícula del mateix títol, Rob Letterman. Ambdues visions tenen en comú l’amor al fantàstic, uns efectes visuals molt notables i uns deliciosos homenatges a les pel·lícules dels anys 80.

 

La vida sexual de las universitarias (Max)

De què va: Kimberly comença la carrera a la New England Essex, una universitat reconeguda on les aparences són molt importants. Però quan coneix les seves companyes d’habitació, aviat s’adona que la seva vida social li portarà més feina que la més difícil de les assignatures.

Valoració: Una sèrie que tracta el moment exacte que fas el salt a la vida adulta, a partir de la història d’un grup d’amigues que es fiquen en uns jardins absolutament hilarants. Creada per Mindy Kaling, és divertidíssima i punyent, compta amb unes actrius fantàstiques i diu unes quantes veritats sobre el final de l’adolescència.

 

Yo nunca (Netflix)

De què va: Devi és una estudiant de secundària d’origen indi que té una petita obsessió: perdre la virginitat. Però entre la seva mare, unes amigues que no estan per la feina i uns pretendents difícils d’entendre, la seva vida es torna un espiral d’embolics que no sembla tenir final.

Valoració: Una altra creació de Mindy Kaling, basada en la seva mateixa adolescència, que tracta temes com la identitat sexual o el pes de les tradicions amb humor i sensibilitat. Si aconsegueix mantenir-se en forma fins al final és també per la seva meravellosa protagonista, Maitreyi Ramakrishnan.