Cinc pel·lícules a les quals van robar l’Oscar

Al llarg de la seva història, els Òscars han comès unes quantes injustícies. Recollim cinc grans títols que no el van guanyar malgrat que se’l merexien

Publicat el 03 de març de 2024 a les 01:09
Actualitzat el 07 d’octubre de 2024 a les 14:41

Apocalypse Now (Filmin)

De què va: Durant la Guerra de Vietnam, el capità Willard, un agent de la intel·ligència militar, rep l’encàrrec de buscar i eliminar Kurtz, un coronel que s’ha tornat boig i actua com un dictador a terres cambodjanes. El viatge, ple de perills, fa que Willard vegi la guerra i les seves conseqüències d’una manera molt diferent.

Valoració: Als Oscars als millors títols de 1979, una de les grans joies del cinema modern es va haver de conformar amb dos premis, els de fotografia i so, i va perdre el de millor pel·lícula davant “Kramer contra Kramer“. La de Robert Benton no és un mal film, però queda molt lluny de la influència i la profunditat de Coppola.

 

E.T. el extraterrestre (Prime video)

De què va: Un extraterrestre queda atrapat a la Terra quan la seva nau marxa sense ell. Aviat coneix Elliot, un nen que l’amaga a la seva habitació. Mentre va descobrint les habilitats del seu nou amic, Elliot descobreix que les autoritats l’estan buscant. Amb l’ajuda dels seus amics, faran tot el possible per protegir-lo.

Valoració: El 1982, “E.T.” es va convertir en una de les pel·lícules més taquilleres de tots els temps, però va perdre l’Oscar a millor pel·lícula davant de “Gandhi“. Títol rutinari que, per cert, ja ningú venera. Spielberg també va marxar sense res, però el film va guanyar els de millor banda sonora, so, efectes de so i efectes visuals.

 

Salvar al soldado Ryan (Movistar +, SkyShowtime)

De què va: Iniciat el desembarcament de Normandia, tres germans cauen morts al camp de batalla. Un quart membre de la mateixa família encara és viu i un escamot de soldats rep l’ordre de buscar-lo perquè pugui tornar amb la seva mare. La missió posarà a prova el seu instint de supervivència.

Valoració: Una altra de les moltes injustícies que s’han comès contra Spielberg. Però aquesta resulta especialment dolorosa, perquè si bé va guanyar el de millor director, el de millor pel·lícula se’l va endur aquella castanya anomenada “Shakespeare in love“. Corre la brama que va ser per les pressions de Harvey Weinstein.

 

Brokeback Mountain (Movistar +, SkyShowtime, Netflix)

De què va: A l’estiu del 1963, els cowboys Ennis del Mar i Jack Twist comencen a treballar per un ranxer i condueixen els seus ramats per la muntanya de Brokeback. Entre els dos hi ha molta complicitat i aviat es converteix en una història d’amor. Però quan enllesteixen la feina, tornar a la vida diària els serà més difícil del que es pensaven.

Valoració: Que una pel·lícula tan valenta, actual i emocionant com aquesta perdés l’Oscar davant d’una pel·lícula tan covarda, conservadora i previsible com “Crash” dona la justa mesura del drama. Però és que a més aquell any, 2006, també hi havia nominada “Bona nit i bona sort“, que es menja “Crash” amb patates.

 

La ciudad de las estrellas (Prime video, Movistar+, SkyShowtime)

De què va: Mia treballa de cambrera, però aspira a ser actriu. Sebastian toca el piano allà on paguin, però el que vol és tenir el seu propi club de jazz. Quan es coneixen, malgrat tenir una mala entrada, s’enamoren. Però aviat s’adonen que els seus ritmes professionals perjudica la seva relació.

Valoració: La mare de totes les injustícies modernes als Oscars. “Moonlight” va proclamar-se millor pel·lícula després d’un error de lectura i d’una sensació de presa de pèl general que encara cueja. Sigui com sigui, el de Damien Chazelle és ja un clàssic i “Moonlight”, en canvi, un gra de sorra en el desert.