Them

Títol original: Them

Any: 2021

País: Estats Units

Creador: Little Marvin

Temporades: 1 temporada

Plataforma:

 Them (2021) on IMDb

De què va:

Una família afroamericana es trasllada, als anys 50, a Compton, una zona aleshores poblada fonamentalment per famílies blanques. Allà esperen tenir una millor qualitat de vida, però en arribar es troben amb el racisme i l’odi d’uns veïns que, des del primer minut, es proposen fer-los la vida impossible perquè marxin.

La idea:

El malson principal al que s'enfronten els protagonistes és la maldat que s'amaga darrere de les vides aparentment perfectes de les famílies dels suburbis. Els personatges que encapçalen el malson són un grup de mestresses de casa que formen un grup unit i sense escrúpols que tenen tot el temps del món per martiritzar la família i estan disposades a fer el que faci falta perquè no hi hagi negres al seu carrer.

Interessant:

La història està basada en les diferents onades migratòries d'afroamericans dels estats del sud cap al nord. Hi va haver dues grans onades i la sèrie es localitza durant la segona (de 1940 al 1970). La Cort Suprema dels Estats Units havia suprimit una llei que permetia prohibir la venda de propietats a persones d'una ètnia concreta. Això volia dir que a partir d'aquell moment, els afroamericans podien adquirir propietats en zones tradicionalment blanques que tenien millors condicions de vida, fruit d'una inversió més gran per part del govern i el sector privat. Moltes famílies afroamericanes s'hi van traslladar, però que la llei els ho permetés no vol dir que les famílies que ja hi vivien, hi estiguessin d'acord. Adquirir una casa forma part del somni americà, però no tothom té les mateixes facilitats per obtenir el somni. Per a molts afroamericans, el somni va esdevenir malson. La clàusula al contracte de la casa que apareix al primer episodi de la sèrie reflecteix de forma acurada aquest context històric.

En què falla:

A banda dels monstres humans també hi ha monstres sobrenaturals. La sèrie juga amb el fet que podrien ser reals o bé producte del trauma que la mare de la família arrossega del passat. Encara que aquest trauma està relacionat també amb el racisme, la introducció de monstres fantàstics contraresta una mica la potència del discurs sobre la maldat humana. La sèrie funciona molt bé quan se centra en la crueltat de les persones, un efecte que perd quan s'endinsa en territoris sobrenaturals.

Us sonarà:

L'actriu Alison Pill, que interpreta a la líder de les mestresses de casa que volen fer fora a la família. La recordareu d'altres sèries com The Newsroom o bé American Horror Story, amb la que Them té similituds conceptuals.

El projecte:

Them és una antologia que explicarà una història diferent en cada temporada, a l'estil d'American Horror Story, i examinarà diversos moments de la història dels Estats Units passant-lo pel sedàs del terror.

Mira-la si:

Et va agradar Lovecraft Country, que també radiografiava el racisme als Estats Units a través del gènere del terror. També si us interessa la filmografia de Jordan Peele, que explora temes similars en pel·lícules com Get Out. En el retrat de l'odi a l'altre, també pot recordar The Plot Against America, de David Simon i Ed Burns.

On:

 

Tràiler:

Imatges:

Deixa un comentari

ALTRES SÈRIES

29/09 Gen V

En un centre acadèmic per a joves amb poders, la cosa sembla anar de aprendre a utilitzar les seves habilitats i afrontar els conflictes del món

29/09 Blue Lights

Tres joves policies inicien la seva carrera en una comissaria de Belfast, cadascun d'ells amb assignacions diferents

27/09 Encuentros

Durant 50 anys, els albiraments d'ovnis han crescut exponencialment, fins al punt que ja s'ha tornat un debat molt viu entre els governs