Cinc documentals imprescindibles que es poden veure a Max

La nova plataforma que substitueix HBO Max té grans pel·lícules documentals que defugen els tòpics dels productes de la competència

ADRIENNE

De què va: Adrienne Shelly va morir per un aparent suïcidi després de ser la musa del cineasta independent Hal Hartley i de convertir-se en una directora molt prometedora. El seu marit sempre va defensar que no es va treure la vida. I efectivament, al cap d'uns anys, es va saber la terrible veritat.

Valoració: Parla de la mort de la magnífica actriu i directora, sí, però sobretot és un sentit homenatge del director Andy Ostroy a la vida de la que va ser la seva dona. També és una emotiva reflexió sobre el dol, sobre el que sabem de les persones que estimem i la necessitat de saber perdonar.

BEWARE THE SLENDERMAN

De què va: El 2014, dues nenes de dotze anys van apunyalar 19 vegades una amiga seva als boscos de Winsconsin. El motiu que van donar a la policia era que tenien por que, si no ho feien, el conegut com a Slenderman, un personatge sorgit dels creepypastas, mataria les seves famílies.

Valoració: Atenció, perquè aquest no és un True Crime qualsevol: a més d'obviar els detalls morbosos i centrar-se més en les conseqüències dels fets (les declaracions de les famílies de les agressores són estremidores), és una pertinent dissertació sobre l'accés dels menors a Internet.

JANE FONDA EN CINCO ACTOS

De què va: Jane Fonda és una gran actriu, un mite vivent i una activista incansable. Aquí repassa la seva vida i obra en cinc segments: un dedicat al seu pare, tres de corresponents als seus marits, i un de final sobre ella mateixa. Cadascun dels actes dona la justa mesura d'una personalitat única a Hollywood.

Valoració: Segurament un dels millors documentals que s'ha fet mai sobre la trajectòria d'una actriu. A banda que no es deixa res al tinter, és un repàs molt treballat a les contraindicacions de la indústria cinematogràfica i una merescuda reivindicació de la carrera de la seva protagonista.

CASI INOFENSIVO

De què va: Als boscos de Florida apareix el cadàver d'un excursionista. No portava cap identificació a sobre i les persones que s'hi havia creuat mai li van preguntar el nom. Un grup usuaris de les xarxes amb ànima de detectius s'entesten a descobrir qui era l'excursionista i perquè va acabar mort.

Valoració: Un altre cas de suposat True Crime que trenca amb les convencions del gènere. Sí, hi ha una investigació i unes quantes especulacions sobre el destí i la identitat de la víctima, però al final és una (dura) reflexió sobre fins a quin punt ens molestem a conèixer les persones. El final és un bany de realitat.

LA VIDA DE ALBERT BROOKS

De què va: Albert Brooks va ser un còmic trencador, un molt bon actor de cinema i televisió i també un creador molt infravalorat. El seu amic i també cineasta Rob Reiner l'entrevista per evocar els millors moments de la seva carrera i parlar de la família, la creativitat i l'humor absurd.

Valoració: Brooks ha estat més conegut pels seus papers a grans produccions que no per la seva (magnífica) carrera com a humorista i cineasta. Aquest documental finalment li fa justícia amb l'ajuda d'entrevistes a persones que l'estimen i l'admiren. S'hi expliquen anècdotes realment sucoses.

ETIQUETES:

Deixa un comentari