Eurovisió 2024

Recullen milers de firmes perquè "Zorra" deixi de ser la cançó que representi Espanya a Eurovisió: "És masclisme"

Col·lectius feministes consideren la cançó un "insult masclista" i una "banalització de la violència cap a les dones"

Nebulossa durant la seva actuació a la final de "Benidorm Fest"

Les associacions de dones i col·lectius del Moviment Feminista de Madrid (MFM) han recollit més de 1.500 signatures per demanar la retirada de Zorra, la cançó del duo alacantí Nebulossa, com a representant d'Espanya al pròxim Festival d'Eurovisió, després d'alçar-se guanyadora de la tercera edició del Benidorm Fest. Així ho ha donat a conèixer aquest dilluns el Moviment, que ha tornat a manifestar la seva "rotunda crítica" davant la cançó que, a parer seu, "indubtablement representa un insult masclista i és una banalització de la violència cap a les dones".

En aquest context, ha assegurat haver rebut prop de 2.000 respostes, recollides a través del formulari en línia, en suport al seu escrit de queixa. El document va ser publicat dilluns passat i enviat a l'Observatori de la Imatge de les Dones de l'Institut de les Dones, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), la Defensoria de l'Audiència d'RTVE i l'Observatori d'Igualtat d'RTVE. Per la seva banda, fins a aquest mateix dilluns, l'Institut de les Dones ha rebut un total de 491 queixes a través del seu Observatori, xarxes socials i telèfon, segons han informat a Europa Press fonts de l'organisme que dirigeix Isabel García.

El Moviment Feminista de Madrid, segons ha assegurat, "està pendent de rebre resposta a les seves comunicacions" i el formulari de recollida de signatures queda obert per a futures actualitzacions dels suports rebuts. D'altra banda, les feministes han destacat que a l'Estat aquesta qüestió ha generat la "indignació i queixa d'un ampli nombre" de dones i associacions a Madrid, Catalunya i d'altres territoris, i ha afegit que ha provocat la dimissió de la delegada d'Igualtat d'RTVE, Montserrat Boix. "La reconeguda periodista ha manifestat no assumir aquesta posició de l'ens públic i ha demanat perdó a les víctimes de la violència masclista", ha posat en relleu el Moviment Feminista de Madrid, que ha mostrat la seva "solidaritat" amb Boix pel que considera un "gest de coherència i dignitat feminista".

Així mateix, ha opinat que la traducció oficial del títol i la lletra de la composició a altres idiomes "edulcora" el seu missatge. En concret, ha explicat que, en la versió anglesa, la paraula zorra ha estat traduïda com vixen, "en comptes de pels termes més ajustats a l'insult en la llengua original –zorra significa prostituta, segons la Reial Acadèmia Espanyola (RAE)-, com serien bitch, slut o whore. "Reiterem la petició de retirada de la cançó, l'apel·lació ferma al respecte per a les dones i la responsabilitat dels organismes públics en la lluita contra la violència verbal i de tota mena cap al col·lectiu", ha conclòs el Moviment Feminista de Madrid.

Europa avala la lletra

Mentrestant, la Unió Europea de Radiodifusió (UERva confirmar dilluns passat que la cançó Zorra és "apta", en entendre que "hi ha moltes interpretacions del títol del tema presentat per RTVE per representar Espanya a Eurovisió d'enguany". La UER, així, va considerar el seu ús previst en el "context de la lletra i el missatge de la cançó, tal com ens ha explicat RTVE". Per aquest motiu, van concloure que el tema guanyador del Benidorm Fest "és apte per participar en el concurs del 2024". L'organisme va resoldre, amb tot, que "la posada en escena de la cançó al maig, igual que la de tots els participants, s'acordarà amb els productors en una data posterior".

En la mateixa línia es va pronunciar la directora de Comunicació i Participació d'RTVE, María Eizaguirre, que va afirmar que la definició de Zorra és "molt clara" al diccionari de la RAE, per la qual cosa la seva lletra és "totalment concorde a la normativa actual" de la UER. L'organisme europeu exposa en l'apartat valors i integritat del seu reglament que les emissores participants en el Festival "respectaran en tot moment els valors de la UER i l'ESC i prendran totes les mesures necessàries per protegir la integritat" de l'espectacle televisiu. Així mateix, insisteix que s'ha d'assegurar que "cap concursant, delegació o país sigui discriminat o ridiculitzat de cap manera".
Amb prop de 160 punts, Nebulossa es va convertir en guanyadora del Benidorm Fest 2024. Una de les seves integrants, la cantant Mery Bas, va defensar el missatge de la cançó Zorra. "Dur aquest missatge a Europa és molt important. És una cosa mundial. La paraula zorra començarà a veure's d'una altra manera. La gent la diu amb llibertat, l'hem resignificat totalment", va indicar en la roda de premsa posterior a la final del concurs.

ETIQUETES:

Deixa un comentari