CINEMA

Bayona arrasa als Goya amb 12 premis per "La sociedad de la nieve"

L’Acadèmia de Cinema espanyola també guardona "20.000 espècies d'abelles", "Robot dreams", "Mentre siguis tu", David Verdaguer i Rigoberta Bandini

Bayona arrasa als Goya amb 12 premis per "La societat de la neu"

La cerimònia dels Goya 2024 passarà a la història com la nit del cinema català. La societat de la neu, de J. A. Bayona, ha arrasat en la gala de l'Acadèmia de Cinema espanyola amb 12 dels 13 premis als quals optava i s'ha convertit en la tercera pel·lícula més distingida de la història dels Goya. A més, la coproducció catalana 20.000 espècies d'abelles, d'Estíbaliz Urresola, s'ha emportat tres estatuetes i Robot dreams, de Pablo Berger, dues. La nit del cinema espanyol també ha reconegut Mentre siguis tu. L'ara i aquí de Carme Elias com a millor pel·lícula documental; l'actor David Verdaguer pel seu paper a Saben aquell i Rigoberta Bandini a la millor cançó original per Yo solo quiero amor, del film Te estoy amando locamente.

I és que, quan havia passat només una hora des de l'inici de la gala, La societat de la neu ja havia rebut set estatuetes, la majoria d'elles tècniques, una premissa que feia entreveure que seria una gran nit per a la pel·lícula de J. A. Bayona. La previsió s'ha convertit en realitat quan el film del director català s'ha alçat amb els reconeixements a la millor direcció i millor pel·lícula, una categoria en què el director català s'estrenava. Només se li ha escapat el premi a millor guió adaptat, que ha rebut la catalana Robot dreams, de Pablo Berger.  

Després de rebre el premi al millor director, Bayona ha aprofitat per agrair la confiança dels acadèmics per portar-los als Oscars: "Tant de bo el pugui recollir en nom de tots". El cineasta ha confessat que han estat deu anys escoltant gent que els deia que La societat de la neu era impossible de tirar endavant i que no es podria fer un film en castellà amb aquest nivell d'ambició. "Fins que va arribar Netflix i es va demostrar que es podia fer", ha reblat. En aquest sentit, Bayona ha destacat que porten 150 milions d'espectadors a tot el món a la plataforma i 450.000 espectadors a les sales d'Espanya, tot i no arribar a un acord amb dues grans companyies de cinemes de l'Estat. 

El director també ha reconegut que quan va fora amb un film en castellà s'ha de picar "el doble de fort", mentre que quan està aquí té la sensació que se'l veu d'una altra lliga. "Casa meva és el cinema espanyol i estic molt orgullós de formar part d'aquesta família. Crec en el cinema espanyol i penso en aquesta gent que va estar abandonada a la muntanya i que creien que estaven morts i van sortir perquè van treballar junts i aquesta és la idea que tinc de la família del cinema espanyol, que junts aconseguirem el que vulguem". 

"20.000 espècies d'abelles", en segon pla

Una de les altres favorites, amb 15 nominacions, la coproducció catalana "20.000 espècies d'abelles" s'ha alçat amb tres estatuetes: millor direcció novella i millor guió original per Estibaliz Urresola Solaguren i millor actriu de repartiment per Ane Gabarain. Després de recollir el guardó a la direcció novella, la cineasta ha volgut manifestar: "No volem més violència ni assetjament ni en el cinema ni en cap lloc". A més, com ja va esgrimir als Gaudí, Urresola ha denunciat el "genocidi" a Gaza. I això no ha estat tot. Ane Gabarain ha rebut el premi a millor actriu de repartiment de la mà de la jove actriu protagonista de la cinta Sofía Otero i ha clamat "visca la diversitat" en un missatge per a tothom que no encaixa en els rols estrictes de la societat. 

Però el reconeixement al cinema català no ha acabat aquí. Els Goya també han coronat Robot dreams amb l'estatueta a la millor pel·lícula d'animació i millor guió adaptat. El seu director, Pablo Berger, ha dedicat el premi al millor film d'animació al públic que ha comprat la seva entrada i ha anat al cinema veure la pel·lícula. "Robot dreams només està als cinemes i vull donar les gràcies als exhibidors que van estrenar el film i als que la mantenen dos mesos més tard. Llarga vida al cinema i als cinemes", ha dit. 

David Verdaguer, "Mentre siguis tu" i Rigoberta Bandini

L'actor David Verdaguer s'ha alçat amb el premi al millor actor per encarnar a l'humorista Eugenio a Saben aquell i ha dedicat el premi als humoristes i còmics. "He descobert fent la pel·lícula que Eugenio tenia molta por i jo també tinc molta por i crec que la majoria de la gent que està aquí també, però ho aparquem i fem pel·lícules, que potser serveixen perquè la gent s'oblidi durant una estona de les seves pors i això és molt bonic", ha proclamat. 

L'Acadèmia de Cinema espanyola també ha distingit Mentre siguis tu. L'ara i aquí de Carme Elias en la categoria de millor pel·lícula documental. La directora, Claudia Pinto, ha confessat que no sabia que es podia estar tan trista i feliç a la vegada, i que si ha après alguna cosa acompanyant a Carme Elias és "en posar l'accent a celebrar la vida". "Carme sé que ens escoltes des de casa, que no has pogut venir i estàs molt feliç i aquests aplaudiments també són per tu", ha dit. En aquest sentit, ha destacat el seu coratge, generositat, i l'estima que li dones a la professió, alhora que ha dedicat el guardó a les 900.000 persones que pateixen alzheimer i altres demències en aquest país, a totes les famílies que les cuiden.

Per la seva part, la cantant catalana Rigoberta Bandini ha guanyat el Goya a la millor cançó original per Yo solo quiero amor del film Te estoy amando locamente. Ha dedicat el guardó als seus amics i familiars que formen part del col·lectiu perquè aquesta cançó la va escriure pensant en elles i ells. "A totes els hi han dit 'maricons' o 'boyeras' als patis de l'escola i s'han amagat la seva forma de ser per encaixar. És per vosaltres, mai més vulneraran els vostres drets", ha clamat. 

Clam unànime contra les agressions al sector

La gala ha estat conduïda per la cantant i actriu Ana Belén i els Javis i ha tingut les actuacions de Amaia, David Bisbal, Estopa, María José Llergo, India Martínez, Niña Pastori, Sílvia Pérez Cruz i Salvador Sobral. L'humor, el feminisme i la crítica contra les agressions sexuals en el sector han protagonitzat la nit, amb una gala de tres hores i mitja en la que Ana Belén ha reclamat que és urgent que s'exigeixin certeses d'igualtat i això implica condemnar tots els abusos i la violència sexual, i per revisar de manera profunda les estructures que ho permeten. "Això ens afecta a tots a homes i dones", han dit els Javis, que han traslladat a les víctimes de violència sexual que no estan soles i que el seu testimoni és molt valent. "Aquí al cinema també s'ha acabat", ha dit la cantant. 

En un context marcat per la denúncia de diverses dones contra el director Carlos Vermut, el president de l'Acadèmia del Cinema espanyola, Fernando Méndez-Leite, ha assenyalat en el tradicional discurs que condemnen qualsevol abús i violència exercit contra les dones i ha defensat la llibertat de pensament i d'expressió en tots els àmbits. Méndez-Leite també ha destacat que les joves directores han guanyat recentment la Conxa d'Or, l'Espiga de Valladolid, els Gaudí, la Biznaga de Màlaga i el premi de la Quinzena de Canes. "Deixeu-nos alguna cosa", ha afegit. També ha fet referència a la presència de Bayona i Berger als Oscars amb les seves pel·lícules.  

Juan Mariné, una vida dedicada al cinema

L'Acadèmia de Cinema espanyola també ha homenatjat el centenari director de fotografia, restaurador fílmic i investigador Juan Mariné, nascut a Barcelona el 1920, a qui se li ha concedit el Goya d'Honor. L'actor José Sacristán ha estat l'encarregat de pujar a l'escenari a presentar el guardonat, que ha fet més de 140 pel·lícules en 90 anys de dedicació al cinema. "Gràcies pel teu exemple", ha assenyalat l'actor en nom del guardonat, que no ha assistit a la gala.  

Sigourney Weaver, l'apunt internacional

D'altra banda, l'Acadèmia de Cinema espanyola ha distingit l'actriu i productora nord-americana Sigourney Weaver amb el Goya Internacional 2024. Emocionada i rebuda amb el públic de la gala dempeus, l'actriu ha dit que l'han fet sentir com una "reina". "Quin profund honor estar aquí aquesta nit amb tots vosaltres. Estic plena de gratitud", ha remarcat en castellà Sigourney Weaver. "El vostre país ha produït grans obres mestres".

Tots els premis

 • Millor actriu protagonista: Malena Alterio (Que nadie duerma)
 • Millor actor protagonista: David Verdaguer (Saben Aquell)
 • Millor pel·lícula d'animació: Robot Dreams
 • Millor pel·lícula documental: Mentre siguis tu. L'ara i aquí de Carme Elias
 • Millor música original: Michael Giacchino (La societat de la neu)
 • Millor muntatge: La societat de la neu
 • Millor direcció de producció: La societat de la neu
 • Millor cançó original: Yo solo quiero amor, de Rigoberta Bandini (Te estoy amando locamente)
 • Millor maquillatge i perruqueria: La societat de la neu
 • Millor disseny i vestuari: La societat de la neu
 • Millor actriu de repartiment: Ane Garbarain (20.000 espècies d'abelles)
 • Millor actor de repartiment: José Coronado (Cerrar los ojos)
 • Millor curtmetratge de ficció: Aunque es de noche
 • Millor curtmetratge documental: Ava
 • Millor curtmetratge d'animació: To bird or not to bird
 • Millor pel·lícula iberoamericana: La memoria infinita (Xile)
 • Millor actor revel·lació: Matías Recalt (La societat de la neu)
 • Millor actriu revelació: janet Novás (O corno)
 • Millor direcció d'art: La societat de la neu
 • Millors efectes especials: La societat de la neu
 • Millor direcció de fotografia: La societat de la neu
 • Millor so: La societat de la neu
 • Millor guió original: Estíbaliz Urresola (20.000 espècies d'abelles)
 • Millor guió adaptat: Pablo Berger (Robot Dreams)
 • Millor pel·lícula europea: Anatomia d'una caiguda (frança)
 • Millor direcció novella: Estíbaliz Urresola (20.000 espècies d'abelles)
 • Millor direcció: J. A. Bayona (La societat de la neu)
 • Millor pel·lícula: La societat de la neu

ETIQUETES:

Deixa un comentari