AGÈNCIA

L'informe sobre el futur de l'ACN revela que els seus redactors cobren un 47% menys que els de la CCMA

L'estudi també desaconsella la seva integració a la Corporació i planteja crear un consell de govern escollit pel Parlament

L'Estudi de viabilitat sobre la integració de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) a l'estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) fet públic aquest dimecres, desaconsella tirar endavant l'operació. "Són "dues organitzacions molt heterogènies" i podria generar "més riscos que beneficis", assegura l'informe. Com a alternativa, proposa crear una entitat professionalitzada de capital públic que depengui del Parlament amb representació de tots els grups parlamentaris, seguint la mateixa configuració que la CCMA.

Per això, demana aprovar el projecte de llei de creació de l'ens públic de l'Agència i l'aprovació d'una llei pel ple del Parlament per establir les funcions, els recursos econòmics, les bases d'organització i el règim jurídic de l'entitat.

L'estudi posa de relleu que la integració de les dues organitzacions podria ser útil per millorar el model de mitjans de comunicació a efectes de "despolititzar la informació i garantir el pluralisme informatiu". Alhora, defensa que en podria permetre la "definició d'un model de 'governance' més independent, neutre i imparcial", de la mà d'una organització eficient i adequada per a la CCMA.

Per això, l'informe planteja una alternativa de propietat per resoldre els problemes de governança de l'ACN modificant els òrgans de govern de l'ACN i creant una estructura de govern similar a la de la Corporació, on el consell de govern de l'ACN fos escollit pel Parlament de Catalunya, amb representació de tots els grups parlamentaris.

Estudis de TV3

Segons l'informe, la fórmula "permetria evitar la politització de la informació" i "l'ús partidista potencial", mantenint la pluralitat de veus i la independència editorial i promovent la innovació i qualitat periodística. També es descarta l'opció de privatitzar l'organització perquè, sense el finançament públic, seria "deficitària i insostenible".

Un 47% menys de sou que un redactor de la CCMA

L'informe també constata que els salaris dels treballadors de l'ACN són molt inferiors als de la CCMA. Per exemple, el salari d'un redactor a l'agència pública és un 47,05% inferior que el d'un redactor a la CCMA. En l'actualitat, la remuneració total de l'ACN és de 2.458.488 euros. Equiparar-los a les condicions de la Corporació suposaria un import de 4.483.396 euros, una diferència d'una mica més de 2 milions.

L'informe conclou que davant una potencial integració de l'ACN a la CCMA, posaria en risc 1 milió d'euros de facturació dels clients de l'Agència. "Caldria analitzar en profunditat i en detall el nombre de clients que seguirien comprant notícies a una empresa competidora", s'afegeix.

ETIQUETES:

Deixa un comentari