CARA A CARA

L'excomissari Villarejo se les té amb Artur Mas a RAC1: "Us volíem destruir"

L'excomissari afirma que Mariano Rajoy va transmetre-li la seva gratitud després de la reculada electoral de CiU en els comicis del 2012

Artur Mas i José Manuel Villarejo, amb Jordi Basté. | RAC1

La trobada entre "el botxí i la víctima", entre Artur Mas i José Manuel Villarejo, ha donat de si. Primer, perquè la conversa emesa per RAC1 entre l'expresident de la Generalitat i l'excomissari de la policia espanyola implicat en l'anomenada Operació Catalunya ha resultat un exercici inèdit, el de contraposar un dels alts dirigents del procés amb un dels caps pensants de la guerra bruta contra l'independentisme. I, en segon terme, perquè ha deixat titulars sucosos. A preguntes de Mas, Villarejo ha afirmat que Mariano Rajoy el va felicitar després de les eleccions del 2012. per la reculada electoral de CiU, en què la formació va perdre 12 diputats.

Mas és un dels noms propis damnificats per l'Operació Catalunya, que va incloure maniobres de càrrecs policials, amb la connivència del CNI i la cúpula del Ministeri de l'Interior, per atacar dirigents sobiranistes. Mas va haver de combatrefalsedats sobre suposats comptes a Suïssa que es van difondre, sense proves fiables, a les pàgines del diari El Mundo. "Es tractava de desgastar o destruir CiU?", ha preguntat Mas a Villarejo. "Sens dubte", ha respost l'excàrrec policial, que ha argumentat que els convergents, ara fa una dècada, tenien el poder polític i també bona sintonia amb el poder econòmic català. "Us volíem destruir perquè éreu enemics de la unitat d'Espanya", ha reblat.

En el combat dialèctic, enregistrat dijous passat en un hotel de Barcelona i reproduït sense talls, Villarejo ha exposat que l'actuació de l'Estat es va produir perquè el Govern de la Generalitat "boicotejava" investigacions que afectaven la família Pujol. Mas li ha respost si creia "amb el cor a la mà" que l'executiu català tenia "capacitat" per aturar aquestes investigacions.

Felip Puig, els Pujol i Sandro Rosell 

El document difós per RAC1 aquest dilluns ha deixat diverses afirmacions de Villarejo que no eren conegudes. La primera, la confessió per part de l'excomissari que la policia espanyola perseguia una suposada filla il·legítima de Mas. "Et buscàvem una filla il·legítima", ha destacat, després d'apuntar que li van encarregar que verifiqués informacions sobre aquesta possibilitat. La segona, que l'exconseller Felip Puig -un dels homes forts de Convergència- era una de les fonts del CNI per a l'Operació Catalunya.

La tercera, que part de les dades que van servir per inculpar Sandro Rosell -un cas que el va portar a passar dos anys a la presó de forma preventiva- van procedir de l'entorn de Joan Laporta. El president del Barça ja ha dit que es querellarà contra l'excàrrec policial per aquestes afirmacions. I la quarta, que la família Pujol va negociar amb la Corona i van oferir draps bruts d'ERC a canvi d'esquivar la justícia. De fet, en l'entrevista hi ha participat amb una intervenció gravada Josep Pujol Ferrusola, un dels fills de l'expresident català. Les paraules de Villarejo sempre s'han de sotmetre al filtre del dubte.

ETIQUETES:

Deixa un comentari