IDIOMA

Una tertuliana de Ricard Ustrell genera polèmica per parlar en castellà a Catalunya Ràdio

Gemma Calvet respon a les crítiques assegurant que ho va fer perquè "són amics i sempre es dirigeixen en aquest idioma"

Ricard Ustrell a Catalunya Ràdio

No ha passat ni una setmana de l'estrena de Ricard Ustrell al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio, però el presentador ja ha rebut de valent pel que ha passat al programa d'aquest dimarts 5 de setembre. Concretament ha estat Plataforma per la llengua la que ha denunciat que el presentador hauria incomplert el llibre d'estil de la CCMA perquè una col·laboradora s'ha dirigit en castellà a un entrevistat del programa, tot i que aquest entenia el català.

"Ricard Ustrell ha permès "fer el que volgués" a una col·laboradora que s'ha dirigit en castellà a un entrevistat que comprenia el català", ha denunciat l'entitat, que també ha afegit: "La CCMA explicita que els col·laboradors han de fer servir el català també amb els entrevistats!".

L'àudio del moment ha estat recollit per la pròpia Plataforma al seu compte de Twitter. Al tall, es pot sentir a l'exdiputada d'ERC, Gemma Calvet, com es dirigeix en castellà al jurista Javier Pérez Royo. Tot i això, es pot apreciar com el presentador ràìdament la talla i li recorda que l'entrevistat entén perfectament el català. Un advertiment que no té cap efecte, quan Calvet li respon que prefereix fer-ho en castellà: "Ah! És que ens coneixem de fa temps i estic acostumada a parlar amb ell en castellà. Bueno, jo segueixo en castellà…".

En veure que la tertuliana prefereix fer-ho en castellà, Ustrell finalment desisteix i li respon amb un: "Fes el que vulguis…". Una resposta que no ha agradat gens a l'entitat, que ha recordat que el llibre d'estil de TV3 avisa que "els col·laboradors han de fer servir la llengua catalana en les intervencions. També amb els interlocutors, si l'entenen, sigui quina sigui la seva llengua".

Calvet respon: "Em resultava estrany"

Aquest dimecres, Ustrell ha tornat a comptar amb la participació de Gemma Calvet a l'espai de la tertúlia i com era d'esperar, ha fet referència a la polèmica lingüística. "Ahir ens van renyar, sobretot a tu Gemma", li ha dit el presentador. "Saps què passa? És que és amic meu i aleshores em resultava molt estrany impostar una posició que potser ara, mirant enrere dic: 'Bueno potser no m'hagués costat res…' Però jo no li hagués preguntat igual… ", ha assegurat l'exdiputada d'ERC.

Calvet també ha volgut posar de manifest que "ha defensat, defenso i defensaré el català com a valor patrimonial cultural absolutament indissoluble d'una prioritat de l'ús a Catalunya i això ho faig en públic i en privat". Tot i això, ha reconegut que "és cert que ahir, amb aquesta anècdota i amb la immediatesa de la ràdio, pots generar situacions de polèmica".

"Dit això, defenso també la llibertat de cadascú de relacionar-se amb els seus amics amb la llengua que tria i en aquest cas crec que no vaig faltar en absolut al meu compromís amb la llengua catalana", ha destacat. Polèmiques a banda, el cert és que dels quaranta tertulians amb els què compta Ustrell al nou matinal de l'emissora pública, només un, el periodista gallec, Ignacio Ramonet, parla en castellà.

ETIQUETES:

Deixa un comentari