TESTIMONI El '30 Minuts' que portarà cua: neonazis a l'exèrcit espanyol?

'Ultres d'uniforme' ('30 Minuts')

TV3 aconsegueix parlar amb un soldat en actiu: "Els alts estaments comparteixen la ideologia ultradretana"

"Ultres a l'exèrcit espanyol?". Amb aquesta pregunta es presenta el nou reportatge del '30 Minuts' de TV3, que s'emet aquest diumenge 27 de febrer a les 22h. "Sí, i en llocs preeminents", respon el documental dels periodistes Carlos Enrique Bayo i Raul Cuevas.

Un exemple del que s'explica al reportatge 'Ultres d'uniforme' és el cas del cap d'intel·ligència de la unitat d'avions de combat espanyols que participen en les maniobres de l'OTAN a la frontera entre Rússia i Ucraïna: un capità de l'aire d'ideologia nazi, admirador de Hitler i que fa en públic el gest del jurament de les SS, fins i tot quan vesteix uniforme de gala en instal·lacions militars.

"Malgrat que el govern espanyol ho nega sistemàticament, 41 anys després del cop d'estat de Tejero i 47 després de la mort de Franco, a les forces armades espanyoles, així com a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil, encara hi ha una forta presència de membres d'ideologia d'extrema dreta, feixistes i neonazis, i que l'aparició i creixement de Vox ha acabat de reforçar", alerta la nota del programa.

El reportatge és el resultat de més d'un any de recerca periodística que també prova com a l'exèrcit espanyol es toleren cançons feixistes i simbologia franquista, mentre es persegueix els militars que denuncien aquestes actituds i símbols, molts dels quals acaben sent expulsats de les forces armades.

El programa també ha aconseguit parlar amb un soldat en actiu, un fet poc habitual per la por a les represàlies. Això sí, ho farà sense descobrir la seva identitat. "Els alts estaments comparteixen la ideologia ultradretana, perquè al final és una forma de vida a nivell de comandaments en la qual són els fills dels generals els que acaben ocupant els seus propis llocs. Aquells oficials que arriben amb idees més obertes, a poc a poc els van apartant i no arriben mai a ocupar llocs de rellevància a les altes jerarquies militars", revela el testimoni.

"Fa el jurament de les SS a Hitler"

El periodista Carlos Enrique Bayo, un dels protagonistes del document, va descobrir un xat de militars, comandaments en actiu, en què es parlava d'afusellar 26 milions d'espanyols perquè no eren franquistes. "Ara que entrem en una altra guerra, hem de saber qui mana al nostre exèrcit. El responsable d'intel·ligència dels avions espanyols que participen en el desplegament militar a Ucraïna i Rússia, és un capità amb una ideologia neonazi i que fa constantment el jurament de les SS a Hitler", ha alertat des de Twitter el propi Bayo.

ETIQUETES:

Deixa un comentari