2021, l'any de Rocío i poca cosa més

"Si per alguna cosa serà recordat aquest 2021 és per la docusèrie protagonitzada per Rocío Carrasco"

Per David Vidal

Si ens posem a fer balanç de l'any que deixem enrere podem dir que en l'àmbit televisiu ha estat bastant mediocre. No hi ha hagut, en línies generals, grans esdeveniments relacionats amb l'univers de la petita pantalla. Tot i que la televisió continua sent el mitjà de comunicació més massiu, la collita del 2021 ha estat molt minsa. Costa trobar a les acaballes de l'any formats o moments que s'hagin incrustat en la nostra memòria. El mitjà sembla instal·lat en la comoditat que donen els anys, i el risc assolit en temps pretèrits ha passat a millor vida.

Si per alguna cosa serà recordat aquest 2021 és per la docusèrie protagonitzada per Rocío Carrasco. Ningú s'imaginava, ni la mateixa productora que va realitzar el format, la dimensió que adquiriria el testimoni de la filla de Rocío Jurado. Era evident que les seves paraules tindrien ressò dins de l'univers de la premsa rosa, però era impensable, abans de la seva emissió, la dimensió social que adquiriria la sèrie. Un fenomen que va anar molt més enllà del mateix canal d'emissió, Telecinco, i que va ser comentat i disseccionat en múltiples tertúlies radiofòniques, arcs parlamentaris o televisions de la competència.

"Tal va ser l'impacte del programa que les trucades al 024, el telèfon d'atenció a les víctimes de maltractament, van augmentar un 42%"

Líder indiscutible d'audiències tant a Espanya com a Catalunya, 'Rocío, contar la verdad para seguir viva' va anar molt més enllà de l'entreteniment per a convertir-se en un format de conscienciació social. Un espai segur per a la protagonista i les seves oients. Un auditori capaç de cosir les ferides de la víctima teixint una xarxa de solidaritat més amplia al seu voltant. I en la veu de Rocío, la història de tantes que reconeixien en el seu calvari les seves pròpies vivències. Tal va ser l'impacte del programa que les trucades al 024, el telèfon d'atenció a les víctimes de maltractament, van augmentar un 42% després de l'emissió del primer episodi de la docusèrie de Rocío Carrasco.

Com a fenomen televisiu, va ser capaç de despertar el millor i el pitjor de l'audiència. No només van bramar els retrògrads de manual, també ho van fer aquelles que enarboren la bandera de la intel·lectualitat i que deprecien qualsevol mena de revolta provinent de la cultura pop. Però afortunadament la feina ja estava feta. Grans temes posats sobre la taula, que si no fos per aquesta docusèrie, difícilment haguessin arribat a milions d'espectadors sense accés a plantejaments amb perspectiva de gènere

"Carlota Corredera va obrir la porta violeta del feminisme davant tota la societat espanyola"

El programa va saber donar-li el timó del vaixell a la persona idònia per a manejar les aigües delicades en les quals es movia. Carlota Corredera va imprimir el seu segell amb la proximitat necessària per a arribar a tots els estrats socials sense perdre un bri de reivindicació en les seves paraules. Ella, al costat de la resta d'expertes, van obrir la porta violeta del feminisme davant tota la societat espanyola. Un míssil a les entranyes del patriarcat que serà recordat com el format més rellevant del 2021.

"A banda de l'Eurocopa i el 'Crims' de la Guàrdia Urbana, hi ha poca cosa més a destacar d'aquest 2021, que no sigui el que va representar Rocío Carrasco"

I poca cosa més a destacar a escala televisiva en aquest 2021. Si analitzem les emissions més vistes a Catalunya durant aquest any ens trobem l'Eurocopa de futbol, l'especial de la Guàrdia Urbana dels crims de Carles Porta i els sempre infal·libles TN de TV3. Però ja està, no hi ha molta cosa més i els citats anteriorment tampoc passaran a la història. Si us soc sincer em costa recordar qui va guanyar la darrera Eurocopa. No obstant, el testimoni de Rocío Carrasco i el que va representar, continua avui en dia present entre l'audiència catalana.

ETIQUETES:

Deixa un comentari