SALUT MENTAL El colpidor relat del corresponsal de TV3 a l'Afganistan: "Tinc una ferida per sempre"

El periodista Nicolás Valle, a Catalunya Ràdio

Nicolás Valle, ha explicat a Catalunya Ràdio els efectes psicològics que ha tingut per haver treballat en països en conflictes armats

Ha cobert alguns dels conflictes que han marcat la història mundial dels últims 30 anys: Bòsnia, Kosovo, l'Afganistan, Geòrgia o Líbia. El periodista i corresponsal de TV3, Nicolás Valle, de 57 anys, ha passat aquest diumenge pels micròfons de Catalunya Ràdio, per explicar les cicatrius que li ha deixat la guerra. Fa només deu dies que ha tornat de l'Afganistan, un país que coneix bé, i que ja hi havia anat fa 20 anys, quan acabava de ser pare d'una nena. Durant aquell temps, fora de casa es va perdre els primers mesos de vida de la seva filla i quan va tornar, s'hi va afegir una malaltia.

"Quan tornes, estàs irritable, susceptible, la gent del teu voltant pateix i tu no te'n adones", ha explicat el periodista. "Has vist morir gent, el caos, la destrucció, la maldat i vens aquí i veus a la gent preocupada per 'xorrades' com si el Barça va fatal o si la ciutat està bruta i això t'irrita. Dius ostres que a 3 hores d'avió hi ha fosses comunes, violacions massives, deportacions, és una cosa que t'irrita moltíssim", ha afegit. El corresponsal també ha explicat com va arribar a ser el que anomenen 'Periodistes 3 D'. (Depressió, 'Drunk' (alcoholisme en anglès) i divorciat)

Titulars del corresponsal de guerra de TV3, Nicolás Valle

"Em vaig perdre el primer aniversari de la meva filla i quan vaig tornar de l'Afganistan era una nena autista d'un grau màxim"

"Havia muntat al voltant de la meva vida un sistema de mentides per evitar compartir les experiències negatives amb la gent que m'estimo"

"Jo vaig complir les tres D, amb una depressió que no sé si ja me l'he tret de sobre"

"Recordo quan vam estar a Líbia estàvem tot el dia rodejat de persones armades, disparant, al desert i tot això mentre has de fer les cròniques per a TV3".

"Estar passejant per una ciutat deserta i destruïda impacta més del que podeu pensar"

"El que més impacta és la contemplació del caos"

"Vaig anar al psiquiatra massa tard perquè ens fa por reconèixer que estem malalts"

"Quan tornes aquí i veus que no ets ningú i en canvi, a la guerra compleixes una missió trascendental, és el primer senyal que ets una mica addicte a al guerra"

"Tens molta pressió per enviar les cròniques en un context que no és normal"

"Penso que no vaig ser un bon pare de la meva primera filla i és una cosa que arrossego i no sé com resoldre"

ETIQUETES:

Deixa un comentari